Eind april verschijnt bij uitgeverij Leon van Dorp een nieuwe roman van buurtgenoot Jos Bours met als titel DUVELSPRIE, een onvertaalbaar Limburgs woord, dat zowel het negatieve duivelskreng, maar ook pittig ongezeglijk ‘ding' kan betekenen.
In dit verhaal is Anna, de hoofdpersoon van dit verhaal, allebei.

Jos vond een waargebeurde geschiedenis in de stamboom van Marlies Hautvast, zijn partner Het speelde zich af in hun beider geboortedorp Schinnen in de achttiende eeuw en hij heeft het omgewerkt tot een historische roman.

We schrijven het jaar 1721. Anna, een meisje van 16, komt met haar pasgeboren zoontje aan in het Zuid-Limburgse dorpje Schinnen, op de vlucht voor schande en armoe. Daar moet ze zich met haar kindje zien te redden in een streng-religieuze omgeving in een onrustige streek. De tegenstellingen tussen arm en rijk nemen toe, ‘s nachts wordt er ingebroken in kerken en grote boerderijen. De autoriteiten reageren met fakeverhalen over grote bendes criminelen, de zogenaamde bokkenrijders, die de maatschappelijke en klerikale orde zouden aanvallen. In zo'n duizend processen worden honderden mensen vervolgd en op gruwelijke wijze ter dood gebracht. De jonge moeder en haar zoontje Joes worden aanvankelijk meegesleurd in die gevaarlijk kolkende stroom. Maar in de loop der jaren krijgt Anna meer greep op haar leven. Dan gaat er iets wringen. Hoe meer het leven haar schenkt, hoe meer ze kwijtraakt.
Dat jonge, felle meisje, die duvelsprie, die zich aanvankelijk door niemand iets laat zeggen en de weg van haar hart volgt, maakt gaandeweg berekenende keuzes, die ten koste gaan van geliefden en mensen die net zo kwetsbaar zijn als zij ooit was. Daarmee krijgt haar bijnaam duvelsprie ook een andere betekenis.
Maar... hád ze wel andere keuzes kunnen maken in die tijd, in die omgeving- als straatarme alleenstaande moeder met een kind?

Op 16 mei om 8 uur 's avonds houden we in Utrecht het boek ten doop.

Aan die avond zal de bekende Utrechtse historicus, onderzoeksjournalist en initiator van televisie-programma's als NOVA en Andere Tijden, Ad van Liempt zijn medewerking verlenen. Hij kan, als weinig anderen, een verhaal vertellen over hoe een persoonlijke geschiedenis zomaar onderdeel kan worden van de ‘grote geschiedenis'. En daarmee die altijd wat abstractere grote geschiedenis concreet en voelbaar maken.
Marlies Hautvast zal een speciaal voor die gelegenheid geschreven lied zingen (Herinnering aan Jean P.) en Jos Bours zal een fragment uit het verhaal voorlezen.

Dit is een vooraankondiging. Mocht je de presentatie willen bijwonen, meld dat dan svp via mail: josbours@hotmail.com